Educatie

 

Educatie

Ieder van ons woont in een huis en werkt of leert in een schoolgebouw. Deze gebouwen zijn allen bedacht door architecten. Zij ontwerpen ruimtes waarin je geen last hebt van regen, wind, kou of slechte muziek van je buurman. Daarnaast moet een gebouw natuurlijk voldoen aan de eisen van de gebruikers. Maar architectuur is niet alleen voor architecten, het is voor iedereen. Van jong tot oud, van leek tot professional.

Educatie is voor Architectuurcentrum Twente een breed gehanteerd begrip. Met de georganiseerde activiteiten wordt kennis aangedragen die niet alleen voor scholieren en studenten, maar ook voor het brede (niet deskundige, maar wel geïnteresseerde) publiek van betekenis is.

Primair onderwijs

Architectuur is overal! Onze omgeving is ingericht en vormgegeven door architecten, maar om iets te zeggen over architectuur hoef je geen architect te zijn. Iedereen heeft wel een gevoel bij een gebouw of plek, leeft en beweegt in architectuur en is expert. Architectuurcentrum Twente wil door middel van toegankelijke activiteiten bijdragen aan de bewustwording van onze omgeving. Naast onze reguliere educatie programma‘s kunnen wij allerlei workshops en rondleidingen op maat aanbieden. Hiervoor zetten wij diverse ontwerpers in en putten wij kennis uit ons brede netwerk. Lees in het menu hiernaast meer over de lespakketen voor primair onderwijs.

Voortgezet onderwijs

Archi-Idols is een ontwerpwedstrijd voor middelbare scholieren ontwikkeld door Architectuurcentrum Twente. Het biedt scholieren een serieuze kennismaking met het vak van architect, waarin leerlingen kunnen ontdekken of ze talent hebben om architect te worden. Zij staan voor het lastige moment om een beroepskeuze te maken. Dit sluit aan bij de eerdere berichtgevingen in de pers waarin zowel de BNA als Bouwend Nederland zich zorgen maken over het gebrek aan jong architectentalent. Architectuurcentra kunnen een zinvolle bijdrage leveren door met de ontwerpwedstrijd leerlingen te helpen hun talenten te ontdekken en een goede beroepskeuze te maken. In een voorronde wordt op basis van creativiteit een selectie gemaakt van circa twintig finalisten. Zij gaan onder professionele begeleiding een vrijstaand woonhuis ontwerpen voor een fictieve opdrachtgever. Een deskundige jury bepaalt wie van hen de winnaar is en zich Archi-Idol mag noemen. Naast ‘eeuwige roem’ ontvangt de winnaar een prijs en een publieksjury wijst de publiekslieveling aan.

Hbo

De in samenwerking met Saxion Hogescholen, ArtEZ Enschede en andere universiteiten en hogescholen georganiseerde masterclasses kunnen uiteraard ook gerekend worden tot het thema ‘Educatie’.

Geïnteresseerden

De eerder door Architectuurcentrum Twente ontwikkelde meerdaagse cursus ‘Creëer je eigen huis’, die bedoeld is voor potentiële eigenbouwers/particuliere opdrachtgevers, is in 2008 in Enschede (Roombeek) en in 2009 in Hengelo (Dalmeden) gegeven. De cursus kan op ieder gewenst moment in de Twentse steden georganiseerd worden voor zover er sprake is van de aankondiging van verkoop van vrije kavels.