05-11-17 | ROC van Twente in Hengelo groeit door met Paardenstal

Het ROC van Twente in Hengelo is, net als Saxion in Enschede, een 'onderwijsstad' die nooit af is. Na de gieterij van Stork is er nu kantoorgebouw De Paardenstal.

Als ergens geschiedenis en toekomst bij elkaar komen in een gebouw, dan is het wel bij het ROC van Twente in Hengelo. Staand in de grote hal, het karkas van de voormalige gieterij van Stork, voel je de last van het verleden, maar zie je om je heen tegelijkertijd de geboorte van een nieuwe tijd.

Duizenden jonge studenten lopen dagelijks door een decor van oude ijzeren balken, hijskranen en beton. De restanten van de Stork-fabriek vormen er letterlijk de bouwstenen voor een school die de basis legt voor de generaties van morgen.

Qua architectuur is en blijft het een imponerend complex, een stad in een stad en een eigen wereld verdeeld over diverse gebouwen. En net als bij een echte stad is er altijd sprake van verandering, komen er dingen bij en groeit het gebouw mee met de tijd.

Voor het ROC van Twente is de grootste verandering de komst van een nieuw kantoorgebouw buiten de bestaande bouwmassa aan de zuidzijde van het station. Het nieuwe kantoor ligt op de kopse kant van het gebouw aan de kant van Tuindorp 't Lansink, daar waar de gevels van het ROC van Twente oprijzen tussen hoge bomen en groen.

De uitbreiding heeft inmiddels ook al een naam: De Paardenstal, naar de voormalige stallen van Stork uit 1920 die precies op deze plek gevestigd waren.

Architect Renzo Pavanello van BCT Architecten in Enschede maakte het ontwerp met een knipoog naar de directe omgeving. Binnen het ROC van Twente als geheel is het een gebouw op zichzelf, met ronde, vloeiende gevels en veel hout. Smalle, houten latten bedekken over twee bouwlagen de gevels die een natuurlijk omhulsel vormen voor wat verder eigenlijk een doodgewoon kantoorgebouw is.

Voor de relatieve afzondering en afwijkende vormgeving van De Paardenstal is alle reden. In het gebouw zitten uitsluitend kantoren, geen leslokalen. Pavanello ontwierp het als een paviljoen in het groen, verbonden met het hoofdgebouw door een loopbrug op de tweede verdieping. Studenten lopen er niet zomaar binnen. De stuurhut van het ROC van Twente zit veilig verborgen achter gesloten deuren en glas.

Voor buitenstaanders en passanten zit de kracht van het nieuwe kantoor in de buitenkant. Het ligt dicht aan de straat en trekt onmiddellijk de aandacht, ondanks de relatief bescheiden omvang, zeker in vergelijking met het reusachtige onderwijsgebouw waaraan het zijn bestaan ontleent.

Met De Paardenstal wordt het ROC van Twente weer iets completer en wortelt het nog meer in een omgeving waar tussen het industrieel erfgoed geleidelijk iets zichtbaar wordt van een nieuwe toekomst.

Bekijk op Tubantia.nl de fotoserie