Twintig gelukkige middelbare scholieren zijn door een deskundige jury uitverkoren om te strijden voor de titel ‘Archi-idol 2008’. De jury, bestaande uit Alma Ploeger van BVR en de architecten Rein van Wylick en Pi de Bruijn, hadden er een hele klus aan om uit de bijna negentig inzendingen een selectie te maken. Ze hadden er drie uur voor uitgetrokken en die waren ook zeker nodig. Er werden verschillende criteria gehanteerd. De kwaliteit van het verhaal en of het voldoende hout sneed. Hoe het verhaal verbeeld werd en – niet onbelangrijk – was er vastgehouden aan de opdracht om een droomhuis voor je idool te ontwerpen. Tenslotte telde uiteraard ook de uitwerking zwaar mee. De discussies liepen af en toe hoog op, temeer omdat de inzendingen voor de één werk van een peuteraar was en voor de ander juist een zo mooi op de computer uitgewerkt idee. ‘Dit is knettergoed, daar kun je niet omheen’ wisselde af met ‘mist originaliteit’. Er was vrij snel overeenstemming over de eerste vijftien finalisten, maar om het twintigtal vol te maken moest er strak onderhandeld worden. ‘Als jij hier mee instemt, dan ga ik daar met jou mee.’ Na flink wat wikken en wegen kwam de jury tot een unaniem genomen besluit: ‘Dit zijn de twintig finalisten.’ De namen zijn op 18 december bekend gemaakt door Robert ten Dam, de voorzitter van de werkgroep die het project organiseert. De onafhankelijkheid van de jury bleek toen enkele gedoodverfde finalisten niet op de lijst voorkwamen of anderen – die volgens sommige medeleerlingen geen schijn van kans zouden hebben – drongen ineens door tot de finale.


Martine Horstman, één van de drie ckv-docenten op het Kottenpark, weet dat minstens vier van haar leerlingen erg graag tot de eindronde willen doordringen. Ze vertelt: ‘Eén leerling had eerst helemaal niets met architectuur, maar is nu als een blad aan de boom omgeslagen. Vooral de persoonlijke toelichting op het project in de klas door architecten van het architectuurcentrum heeft veel enthousiasme losgemaakt.’ Op het Kottenpark deden de leerlingen uit klassen 4HAVO klassikaal mee en die van 5VWO facultatief. ‘Omdat niet iedereen ‘iets’ met architectuur heeft, hebben we niet alle werkstukken ingediend. Uiteindelijk bleven er ruim veertig over.’ Daaronder waren zeer uiteenlopende uitwerkingen van de opdracht een woonhuis voor hun idool te ontwerpen. Dat varieerde van Shakira en Spice Girls tot de Vespa scooter rijder. Zelfs ‘mijn moeder’ werd als idool opgevoerd. Horstman meent dat vooral de eer om de Archi-idol te winnen telt en niet zozeer de laptop die de winnaar mee naar huis mag nemen. Ze denkt dat het project zeker voor herhaling vatbaar is, bijvoorbeeld om de twee jaar.


De finalisten gaan na de kerstvakantie de tweede ronde in. Na een introductie op 8 januari op het kantoor van IAA-architecten in Enschede, gaan zij per week een dagdeel op een architectenbureau werken aan een opdracht die voor iedereen gelijk is. Onder de hoede en met aanwijzingen van een professional – de architect of zijn assistent – wordt een fictieve opdrachtgever ten tonele gevoerd: een gezin met twee puberende kinderen die een vrijstaand woonhuis willen laten ontwerpen. Ieder gezinslid heeft zo zijn verlangens en eisen. Geen eenvoudige klus om dat allemaal in één bouwvolume onder te brengen dat ook nog eens architectonisch, constructief en milieuvriendelijk verantwoord moet zijn. Nu zal de echte Archi-idol zich moeten onderscheiden van zijn of haar concurrenten. Op 27 maart 2008 zal dan hét talent, dé belofte voor de toekomst, dé Archi-idol 2008 bekend zijn.


De twintig finalisten zijn:

Sureya  Arun, Stedelijk Lyceum Kottenpark, Enschede
Stijn de B., Stedelijk Lyceum Kottenpark, Enschede
Karin de Jong, Stedelijk Lyceum Kottenpark, Enschede
Fabian de Vries, OSG Bataafse Kamp Hengelo, Hengelo
Renske Ettès, Stedelijk Lyceum Kottenpark, Enschede
Tim Fournier, OSG Bataafse Kamp Hengelo, Hengelo
Anne Geisler, Stedelijk Lyceum Kottenpark, Enschede
Britt Heidemann, OSG Bataafse Kamp Hengelo, Hengelo
Mike Hendriks, Stedelijk Lyceum Kottenpark, Enschede
Sofie Lehr, Stedelijk Lyceum Kottenpark, Enschede
Niels Oude Wolbers, Stedelijk Lyceum Kottenpark, Enschede
Soraya Petzoldt, Stedelijk Lyceum Kottenpark, Enschede
Didrm Polat, Stedelijk Lyceum Kottenpark, Enschede
Muriël Reudink, Stedelijk Lyceum Zuid Enschede, Enschede
Noortje Rodenhuis, Stedelijk Lyceum Kottenpark, Enschede
Esther Tiehuis, Stedelijk Lyceum Kottenpark, Enschede
Bas van Bentum, Stedelijk Lyceum Kottenpark, Enschede
Bas Vugteveen, OSG Bataafse Kamp Hengelo, Hengelo
Tijs Weustenraad, Stedelijk Lyceum Kottenpark, Enschede
Kelly Wolberink, Stedelijk Lyceum Kottenpark, Enschede