Archi-idol 2007/2008 op 10 april bekend

Twentse leerlingen strijden om eeuwige roem en een laptop

Het unieke educatieve project Archi-idols komt in zijn eindfase. Nadat een vakjury in december uit bijna negentig inzendingen twintig finalisten selecteerden is begin januari de laatste ronde ingegaan. De finalisten zijn vanaf dat moment bij verschillende Twentse architectenbureaus ondergebracht waar zij één dagdeel per week aan een fictief ontwerp hebben gewerkt. Begeleid door een architect hebben zij het woonhuis ontworpen voor de door Theo Hakkert (journalist bij de Twentsche Courant/Tubantia) bedachte familie Jansen. Deze familie had zogenaamd een kavel in de nieuwe woonwijk Dalmeden in Hengelo gekocht en had flink wat wooneisen waaraan de architecten-in-spé  moesten zien te voldoen. In deze ontwerpperiode is de groep finalisten op excursie geweest naar de locatie Dalmeden en naar Raab Karcher Eshuis bouwstoffen in Vriezenveen om te kijken, te ruiken en te voelen aan allerlei bouwmaterialen.

Op 18 maart moesten alle ontwerpen zijn ingediend op het Architectuurcentrum Twente, waarna de jury zich nogmaals over de tekeningen, maquettes en 3D-impressies kon buigen. De jury bestaat uit Alma Ploeger  van BVR en de architecten Pi de Bruijn en Rein van Wylick. Wie uiteindelijk de winnaar wordt en wie zich de Archi-idol 2007/2008 mag noemen, wordt op 10 april bekend gemaakt tijdens een feestelijke eindmanifestatie, gehouden in de Burgerzaal in het gemeentehuis van Hengelo. De Archi-idol 2007/2008 krijgt naast eeuwige roem een laptop met ontwerpprogrammatuur aangeboden.

Het publiek mag ook laten weten welk ontwerp zij het mooiste vindt. Tijdens de expositie van de ontwerpen (vanaf 31 maart) in de Hengelose Burgerzaal en bij de inloop van de eindmanifestatie mag zij een stem uitbrengen op hun favoriet. De meeste stemmen krijgt de publieksprijs; wat dat is blijft nog een verrassing. De avond begint om 19.30 uur, vanaf dan kan er gestemd worden. Er is livemuziek, verzorgd door showband Viento (www.showbandviento.nl) en andere gezelligheid. De toegang is overal gratis.

Al vanaf oktober 2007 is het verloop van het project te zien op de website van het Architectuurcentrum Twente (www.architectuurcentrumtwente.nl). Een videoverslag volgt een aantal finalisten tijdens hun snuffelstage op de architectenbureaus. De begeleidende architecten geven er hun commentaar en de leerlingen tonen hun vorderingen. Het videoverslag toont dat het project leerlingen de kans biedt hun talent te ontdekken, hun verwachtingen te verifiëren en een effectievere beroepskeuze te maken.

Archi-idols is een initiatief van het Architectuurcentrum Twente en wordt mogelijk gemaakt dankzij steun van de Mondriaan Stichting, het Prins Bernhard Cultuurfonds, de Regiocommissie Twente+ van de Kamer van Koophandel Oost Nederland, de provincie Overijssel en Raab Karcher Eshuis bouwstoffen.