Eindexpositie Archi-idols 2018

In 2018 organiseert het Architectuurcentrum Twente voor de 3e maal het project Archi-idols, een educatief project waarmee jongeren in het voortgezet onderwijs in contact gebracht worden met architectuur, kunst & cultuur en techniek. Dit gebeurt in een fase waarin belangrijke beslissingen voor de toekomst worden gemaakt. De keuze voor een vervolgopleiding en de daaraan gekoppelde beroepskeuze vindt in deze fase plaats. Door hen heel concreet kennis te laten maken met alle facetten van architectuur, kunst & cultuur en techniek wordt niet alleen inhoudelijke kennis aangedragen en ontwikkeld, maar wordt ook hen een kans gegeven om een beter gefundeerde profielkeuze en beroepskeuze te maken.


Het project Archi-idols 2018 bestaat uit 2 ronden:

- 1ste ronde: de resultaten werden reeds in de maand april in Containerpark CeePark, aan de Moutlaan te Enschede gepresenteerd. Het opdracht toen was om een ontwerp te maken van een ‘tiny house’ voor je idool. Deze opdracht is ingepast in het lesprogramma op de deelnemende school.

De jury bestaande uit Ko Jakobs - directeur ArtEZ Academie van Bouwkunst, Arnhem; Rob Hendriks – stadsbouwmeester Enschede en directeur/architect DAAD Architecten en Paul van der Jeugd – directeur/architect van Van der Jeugd Architecten te Enschede, hebben een 15-tal kandidaten geselecteerd, die door mochten naar vervolgronde.

-2de ronde: In de 2e ronde is door de geselecteerde scholieren gewerkt aan een concrete ontwerpopgave. Net als in de vorige edities van Archi-Idols is een fictieve opdracht geformuleerd voor een reëel ontwerpopgave. Dit keer is deze opdracht geschreven door Marjolein van der Zee, tekstschrijver en communicatieadviseur. De scholieren werkten vervolgens 8 vrijdagmiddagen onder begeleiding van diverse Twentse architecten aan hun ontwerp. En vanaf donderdag 5 juli t/m maandag 16 juli worden de resultaten in het Almelose Stadhuis tentoongesteld.

Jury voor de tweede ronde zijn (opnieuw) Ko Jakobs – directeur ArtEZ Academie voor Bouwkunst, Arnhem; Sander ter Harmsel – LKSVDD architecten en (mogelijk) toekomstig bewoner van het winnende ontwerp; Joop Hoogeveen – adviseur omgevingskwaliteit Kunst, Ruimte & Cultuur; en Bauke Poelsma – Archi-idols 2 winnaar en thans student bouwkunde aan de TU Eindhoven.


Bekendmaking winnaar

Op donderdag 5 juli, aanvang: 19.30 uur zal de Archi-idol 2018 op feestelijke wijze bekend gemaakt worden. Ook deze presentatie vindt plaats in het Stadhuis van Almelo. U bent hiervoor van harte uitgenodigd.


Archi-idols wordt mede mogelijk gemaakt door:

- Provincie Overijssel

- Stimuleringsfonds Creatieve Industrie (SCI)

- Stimuleringsfonds Rabobank Enschede - Haaksbergen

- Gravin van Bylandt

- Prins Bernhard Cultuurfonds Overijssel

- Stichting Janivo

- Willem Wilminkstichting

- Gemeente Almelo