Datum en aanvang

donderdag 10 maart 2011, 19.30 u. Sportcafé in de Gieterij - ROC van Twente, Gieterij 200, Hengelo
De toegang is gratis


Een masterclass die verbindingen legt. Een project waarin architectuur en uiteenlopende kunstvormen samenkomen. De opgave: ontwerp een tijdelijke en semipermanente invulling van (nog) niet ingevulde plekken in of rond de stad. Pauzelandschappen is een project met drie episodes:


1. De Opstart

Op twee locaties in Enschede zijn tijdens het Grenswerkfestival (van 25 september t/m 12 oktober 2010) twee tijdelijke, ruimtelijke objecten gerealiseerd aan de Museumlaan te Enschede. Deze paviljoens zijn in een coproductie van jonge, aanstormende Twentse architectuurtalenten en talentvolle beeldende kunstenaars tot stand gekomen en dankzij subsidies van de gemeente Enschede en de provincie Overijssel ook gebouwd.


2. De Verbinding

Een inspiratiedag op 6 oktober 2010 voor studenten die door gevierde professionals werden uitgedaagd deel te nemen aan een masterclass. De opgave bestaat uit het creatief gebruiken van lege plekken in de stad om zo de stedelijke dynamiek een impuls te geven.


3. De Verdieping

De masterclass werd op 2, 3 en 4 februari 2011 gehouden. Een enthousiast team van 10 jonge talentvolle ontwerpers – afkomstig uit het hele land – is drie dagen lang in de weer geweest met vier Twentse locaties. Onder aanvuring van gedreven masters zijn verrassende ideeën ontwikkeld. In Almelo, Enschede en Hengelo.


De Presentaties

Op 10 maart zullen de jonge ontwerpers hun plannen presenteren en toelichten. Wilde plannen. Luidruchtige plannen. Ruimtelijke plannen. Dynamische plannen. De masters zijn ook aanwezig en zullen publiekelijk hun commentaar geven.

De masters zijn:
Hilde Blank stedenbouwkundige en directeur van BVR te Rotterdam
Bruno Doedens landschapsarchitect en maker van landschapstheater te Heeten
Dirk van Peijpe stedenbouwkundige bij bureau De Urbanisten te Rotterdam
Hedwig Heinsman architect bij DUS architecten uit Amsterdam

Het ligt in de bedoeling om de ideeën van de ontwerpers ook daadwerkelijk uit te voeren en wel rond de zomer van 2011.