Categorie hergebruik:

Oosterkerk (Oostburgweg 34, 7533 BC Enschede)
Architect: Beltman architecten, Enschede

Het Wilderinkhuis (Idastraat 14a, 7555 TR Hengelo)
Architect: Renzo Pavanello, BCT architecten, Enschede


Categorie nieuwbouw:

Het Lumen (Velveweg 54, 7533 XE Enschede)
Architect: Onix architecten Groningen

Westerdok (Haven Noordzijde 45, 7607 ES Almelo)
Architect: Daan Josee, Kristinsson architecten, Deventer
Interieur: Studio Groen + Schild, Deventer


Categorie plattelandsgebouwen:

Erve Leppink (Geesinkbraakweg 27-31, 7546 PK Enschede)
Architect: Beltman architecten, Enschede

Boerderijcampus Erve Meinders (Westenveldweg 13, 7634 PW Tilligte)
Architect: n.v.t.


Categorie stadsgebouwen:

St. Elizabeth (Langestraat 74, 7491 AJ Delden)
Architect: IAA Architecten, Enschede

Helmer-Es (Broekheurnerring 1050, 7546 TA, Enschede)
Architect: Rik Lagerwaard architect, Amersfoort


De selectiecommissie bestaat uit: Imre Krull, projectleider bij Actiz; Anneke Coops, consulent bij Het Oversticht; Lidy Roemaat, grafisch ontwerper; Herman Dekkers, adviseur ruimtelijke identiteit en kwaliteit en architect; Sander ter Harmsel, architect; Diele Biemold, adviseur strategie en beleid en Peter van Roosmalen, coördinator Architectuurcentrum Twente.

Categorie: hergebruik

1. Oosterkerk
Adres: Oostburgweg 34, 7533 BC Enschede
Architect: Beltman architecten, Enschede

De Oosterkerk is een voormalige hervormde kerk welke in 2013 in opdracht van woningcorporatie Domijn is verbouwd tot appartementen. Het in 1928 gebouwde pand huisvest nu cliënten van Tactus (ex-verslaafden), welke hier onder 24-uurs begeleiding wonen. De kerk staat middenin een woonwijk en is ondanks de verbouwing niet van uiterlijk veranderd, alle kenmerkende karakteristieken zijn nog zichtbaar.2. Het Wilderinkhuis
Adres: Idastraat 14a, 7555 TR Hengelo
Architect: Renzo Pavanello, BCT architecten, Enschede

Het Wilderinkhuis is een voormalige basisschool in de Amsterdamse schoolstijl, verbouwd tot studio’s. Het Rijksmonument in Hengelo huisvest nu mensen met dementie en geheugenproblemen, die hier 24 uur per dag kunnen rekenen op individuele aandacht, begeleiding en zorg van zorgaanbieder Dagelijks Leven. Het uiterlijk van het karakteristieke Wilderinkhuis is in tact gebleven. Het gebouw ligt middenin een woonwijk en is omgeven door een ruime tuin, welke aansluit bij de zorgbehoefte van de bewoners.

Categorie: nieuwbouw

3. Het Lumen
Adres: Velveweg 54, 7533 XE Enschede
Architect: Onix architecten, Groningen

Wijkcentrum het Lumen op het Velve-Lindenhof in Enschede is een ontmoetingsplek voor bewoners van de wijk. Het centrum, vernoemd naar het Latijnse woord licht, beschikt onder andere over vergaderruimtes voor ouderen, sportclubs voor kinderen, twee basisscholen, de GGD Twente en een centrum voor logopedie. Vanwege haar vele voorzieningen wordt het centrum het hart van de wijk genoemd, omdat bewoners van de wijk elkaar in het centrum kunnen ontmoeten.

4. Westerdok
Adres: Haven Noordzijde 45, 7607 ES Almelo
Architect: Daan Josee, Kristinsson architecten, Deventer
Interieur: Studio Groen+Schild, Deventer

De psychiatrie is van oudsher vaak gevestigd aan de randen van de stad. Dimence koos ervoor om Westerdok juist in het centrum van Almelo te bouwen. Het gebouw is innovatief op het gebied van dwang- en drang door de psychiatrische intensive care unit met de extra beveiligde kamers: Westerdok is één van de eerste gebouwen in Nederland waar geen separeercellen meer zijn. De buitenkant van het gebouw ontleent haar (stoere) karakter niet aan de zorg, maar aan de plek waar het staat. De uitnodigende lichte entree is vanuit het centrum van Almelo zichtbaar en zorgt dat mensen makkelijk de drempel overstappen om koffie te drinken of te lunchen in het Grand Café.

Categorie: boerderij

5. Erve Leppink
Adres: Geesinkbraakweg 27-31, 7546 PK Enschede
Architect: Beltman architecten, Enschede

Het Erve Leppink ligt in een groene long die de stad met het buitengebied van Enschede verbindt. In de woongebouwen wordt een combinatie van verschillende doelgroepen (zorgcentrum De Posten en begeleid wonen) ondergebracht, die elkaar ondersteunen en kunnen versterken. Het karakteristieke Twentse erf wordt gevormd door de centraal gelegen gerestaureerde historische boerderij met daaromheen een moderne woonboerderij en een drietal vigerende woongebouwen.

6. Boerderijcampus Erve Meinders
Adres: Westenveldweg 13, 7634 PW Tilligte
Architect: n.v.t.

Aan de rand van het dorp Tilligte ligt de volledig nieuw gebouwde Boerderijcampus Erve Meinders. Op deze locatie wordt er dagbesteding aangeboden en zijn er leer- en werkplekken voor volwassenen met een beperking. Er wordt gewerkt op de boerderij, op de manege of in de boerderijwinkel met tuinbouw- en streekproducten. Tevens wonen twaalf deelnemers permanent op de boerderij.

Categorie: echte stadsgebouwen

7. St. Elizabeth
Adres: Langestraat 74, 7491 AJ Delden
Architect: IAA Architecten, Enschede

St. Elisabeth ligt aan de rand van het oude centrum vlak achter de Rooms Katholieke kerk in Delden. Het zorgcentrum bevat diverse vormen van zorg: dementie, revalidatie en somatiek. Iedere zorgvorm heeft zijn eigen manier van huisvesten. De vorm van het geheel is ontleent aan het klooster en huisvesting voor ouderen in een hof. Vanaf de Langestraat is de verbinding gemaakt door middel van een berceau. Deze loofgang komt uit in het hof en markeert het gemeenschappelijke deel.

8. Helmer-Es
Adres: Broekheurnerring 1050, 7546 TA Enschede
Architect: Rik Lagerwaard architect, Amersfoort

Helmer-Es is een centrum voor acute psychiatrie van Mediant in Enschede. Het pand is ingericht volgens de nieuwste inzichten op het gebied van acute psychiatrie en herstelgerichte zorg. De indeling met meerdere gesloten afdelingen voor verschillende doelgroepen zorgt ervoor dat mensen beter tot hun recht komen en ook sport en andere activiteiten veel gerichter kunnen worden aangeboden. De veilige binnentuinen, het licht dat binnenkomt in het gebouw, de vele open zichtlijnen en de akoestiek zorgen voor een prettige leefomgeving.