Saerbeck, duurzaam en energiezuinig dorp in Duitsland
FRAGMENT UIT HET NIEUWE OOSTING MAGAZINE
Anneke Coops en Peter Timmerman bezochten het plaatsje Saerbeck. Ze maakten een reportage over de wijze waarop de burgers daar samen iets heel moois aan het creëren zijn op het gebied van duurzaamheid.
Het nieuwe nummer van ons magazine, uitgegeven door het Architectuurcentrum Twente, heeft als thema ‘greenwashing’.
Hieronder een (door mij bewerkt) fragmentje uit het inspirerende artikel van de hand van redacteuren Anneke Coops (landschapsarchitect en ervenconsulent) en Peter Timmerman (technisch filosoof).
De foto is gemaakt door Anneke Coops.
________________________
OVER SAERBECK, DUURZAAM EN ENERGIEZUINIG DORP IN DUITSLAND
Zo’n 60 kilometer ten oosten van Enschede ligt het Duitse plaatsje Saerbeck. Op het eerste gezicht onderscheidt het zich in weinig van een ander willekeurig Duits dorpje. Het maakt een wat stenige indruk, niet veel bomen, wel veel rolluiken. Maar schijn bedriegt. Achter de schermen is Saerbeck een dorp met een zeer geavanceerde energievoorziening. Op het terrein van een voormalig munitiedepot wordt uit wind, zon en biomassa stroom opgewekt voor de huishoudens. In 2030 hoopt Saerbeck, wat de energievoorziening betreft, volledig duurzaam en autonoom te zijn.
Saerbeck trekt veel bekijks uit binnen- en buitenland. Als we de getallen op de website mogen geloven zijn er wereldwijd ruim 50.000 bezoekers naar Saerbeck gekomen om inspiratie op te doen. Wordt de Saerbecker formule elders gekopieerd? Projectleider Guido Wallraven: ‘Wij staan in nauw contact met het plaatsje Morris in Minnesota (Verenigde Staten), samen hebben wij een Klimaschutzpartnerschaft opgezet. In Trump-land hebben ze de wind flink tegen, maar wij steunen hen door dik en dun. De leerlingen van onze scholen skypen veel met hun Amerikaanse leeftijdsgenoten, erg leuk en leerzaam.’
Enschede energieneutraal?
Om de situatie van Saerbeck naar een Enschedese context te vertalen, doen wij tot slot een rekensommetje: in Saerbeck wordt op een terrein van 60 hectare energie opgewekt voor circa 20.000 huishoudens. In Enschede zijn er 78.000 huishoudens, dus daar heb je bijna vier Saerbecker energieparken voor nodig, een oppervlakte van zo’n 240 hectare. Om een idee te krijgen: de campus van de Universiteit Twente heeft een oppervlakte van circa 159 hectare, dus die komt in ieder geval helemaal vol te liggen met zonnepanelen, bovendien komen daar ook nog eens 27 flinke windmolens te staan. Energietransitie kost ruimte, zoveel is duidelijk. Maar volgens Wallraven is die altijd te vinden: ‘alles begint met ruimte in je hoofd.’