Uitnodiging excursie Waterwaarde #2 : Stadsbeek Enschede
Aanstaande zondag 10 april van 10.30 tot 12.00 kunt u een wandelexcursie bijwonen langs de Stadsbeek in Enschede.
De excursie start op het kruispunt Efrinksweg, Poolmansweg, Tweede Emmastraat. Van hieruit zullen Sylvia Schot-Vos (Senior Beleidsadviseur en Projectleider Stadsbeek – Gemeente Enschede) en Hans van Agteren (DB lid Waterschap Vechtstromen) ons meenemen langs dit bijzonder waterbeheer project. Tijdens deze wandeling zullen zij ingaan op de uitdagingen die aan dit project ten grondslag liggen en toelichten hoe men dit heeft opgelost.
Nabij de start van de excursie is voldoende parkeergelegenheid voor zowel fietsen als auto’s. De start van de excursie is op loopafstand van het centraal station Enschede (ca. 15 min.). De wandeling behelst zo’n 1,5 km. Aangekomen bij het eindpunt kan iedereen op eigen gelegenheid terug wandelen.
Korte toelichting Stadsbeekproject:
Enschede ligt op een stuwwal. We hebben daardoor in de stad te maken met hoogteverschillen van zo’n 44 meter. Dat maakt de stad kwetsbaar voor wateroverlast. Door de toename van bebouwing en verharding zijn veel van de oorspronkelijke beken onder de grond verdwenen. Ook kan regenwater niet meer goed worden afgevoerd. Infi ltratie van dat regen- of hemelwater is vaak lastig, door ondoorlatende leemlagen in de ondergrond van de stuwwal. Water zoekt een weg van hoog naar laag, en als de bodem het niet kan opnemen blijft het boven de grond. Tijdens en na hoosbuien is er een groot risico dat water uit hoger gelegen delen van de stad wateroverlast veroorzaakt in de lager gelegen wijken, vooral Pathmos en Stadsveld. Het water blijft op straat en in kelders van gebouwen staan. Door de hoge grondwaterstand kampen veel huizen met een zeer vochtig en ongezond woonklimaat en soms is er zelfs sprake van rottende houten vloeren. Oude beek biedt uitkomst Met de Stadsbeek herstelt de gemeente een deel van de oude bekenstructuur. Daardoor kan er meer water worden afgevoerd en er kan meer water in de bodem worden opgeslagen. Een systeem van drainage en infi ltratie zal minder wateroverlast in de wijk betekenen en vult in droge perioden de hoeveelheid grondwater aan. Aanplant van extra groen en bomen draagt bij aan het tegengaan van hittestress en het vergroten van de biodiversiteit. Met al deze ingrepen wordt de wijk meer klimaatbestendig. Omdat de bewoners samen hebben ontworpen aan de Stadsbeek en de omgeving is het draagvlak in de wijk groot.
Klik hier om een brochure (pdf) over de stadsbeek met meer achtergrondinformatie over dit bijzondere project.
Wilt u de excursie bijwonen, dan kunt u zich aanmelden door een e-mail te sturen naar Ruud@vanderjeugd.nl onder vermelding van ‘aanmelding excursie waterwaarde #2’. Gelieve uw naam door te geven en met hoeveel personen u de excursie bij wilt wonen.
Tot zondag 10 april om 10.30 uur!
Deze excursie maakt deel uit van het project Waterwaarde, waarin de stakeholders BNA Lokaal Oosting, Architectuurcentrum Twente, Twents Waternet, Waterschap Vechtstromen, Provincie Overijssel en Stichting Pioneering, samenwerken aan klimaatadaptatie.
Foto stadsbeek: Ruud van der Linden