Verslag Open Call Schuttersveld – 19 september
De Open Call Schuttersveld maakte deel uit van de Week van SHE, waarin de schaalsprong van Twente en verschillende toekomstscenario’s voor de spoorzone Hengelo-Enschede werden onderzocht.
Voor de Open Call Schuttersveld nodigde het Architectuurcentrum Twente verschillende sprekers uit om hun visie op een mogelijke toekomst van de centrumlocatie toe te lichten. Op donderdag 19 september werden drie perspectieven gepresenteerd in de Koninklijke Machinefabriek Stork in Hengelo, aan een geïnteresseerd publiek. Franka Werner, stedenbouwkundige van de gemeente Enschede en medeorganisator van de hele SHE-week, introduceerde de sprekers en leidde het gesprek met de aanwezigen.
Het eerste perspectief werd geschetst door Jop Alberts, architect bij INBO, bekend van de nieuwe woonwijk ‘Little C’ in Rotterdam. Hem was gevraagd wat er kan gebeuren als je met een ‘schone lei’ de locatie zou mogen invullen. Na een prachtige analyse van de stad en de locatie zelf had hij een overtuigend voorstel om, gebruikmakend van bestaande lijnen, een woonwijk te bouwen met lage gebouwen in een hoge dichtheid en met een in hoogte afwisselend silhouet. Ook pleitte hij voor andere woonvormen. In het voorstel was ook veel aandacht voor groene verblijfsplekken en structuren.
Een ander perspectief, optoppen van de bestaande gebouwen, kwam van Younes El Ayadi van ‘Creative city solutions’, een vastgoedontwikkelaar uit Amstelveen. Deze club helpt VVE’s om hun pad te verduurzamen en legt zich toe op verschillende vormen van optoppen, van eenvoudig tot mega. Younes lichtte de analyse van de ontwikkelmodellen voor vve’s toe en de financiële consequenties. Ook liet hij zien dat optoppen, dus het verticaal uitbreiden met nieuwe woningen bovenop de bestaande winkels zonder vierkante meters op te offeren, in Schuttersveld goed mogelijk is.
Het perspectief van de (gebieds)ontwikkelaar kwam aan de orde in de dubbelpresentatie van Mieke Verschoor en Doeschka Bos van AM, Ontwikkelaars van Impact. Hun presentatie was verdeeld in een verhaal over de ‘hardware’ (met een interessant verhaal over ‘superplinten’ en gemengde woonwerkgebieden), de ‘software’ (met de Spoorzone in Zwolle als voorbeeld) en de Orgware (hoe organiseer je dit soort ontwikkelingen). Hun pleidooi was, aan de sprekers en het publiek, om samen een langetermijnvisie te ontwikkelen (samen ‘markt maken’) en daaraan vast te houden.
De verschillende invalshoeken zetten aan tot nadenken. Hopelijk dragen ze bij aan het verder denken over de toekomst van Schuttersveld als belangrijk onderdeel van het binnensingelgebied van Enschede.